Wijnproeverij najaar 2014

n het najaar van 2014 is er een wijnproeverij geweest voor de leden van de business club met partners. Onder de bezielende leiding van een sommelier ( wijnkelner / wijnober ) hebben we een ontdekkingstocht gemaakt door wijnland. We hebben meer ontdekt dan het verschil tussen rood en wit. Er zijn talloze druivensoorten, die afhankelijk van zon en regen en de hellinghoek de aanzet geven tot wijn. De wijnboer zelf legt er echter ook zijn stempel op door te bepalen hoe de wijn wordt gebotteld en hoe lang. En dat bepaalt uiteindelijk de kwaliteit van de wijn. Om er achter te komen hoe een wijn smaakt, neem je een flinke slok, laat die rond borrelen in je mond om met lucht vermengd te worden en dan slik je hem door. En dan vind je hem lekker of niet. Dat bepaalt de drinker zelf. Zelfs een flesje van een paar euro is vaak goed te drinken. Als je goed proeft dan is na een aantal seconden de smaak van je tong weer verdwenen. Vuistregel is dat elke seconde dat je de smaak nog proeft voor 2,50 euro per fles staat. Dus proef je de wijn nog 6 seconden, dan kost zo’n fles ca 15 euro. Leuk om te weten als je in een restaurant een flesje bestelt. Daar kun je de sommelier goed mee in de war brengen. Overigens is het zo dat de sommelier en de kok samen de combinatie van spijs en drank adviseren. Een goede sommelier zal altijd vragen wat voor gerecht je wenst en daarbij een passende wijn adviseren. Als je wijn goed drinkt en in de juiste volgorde dan zal je niet snel dronken worden, er van uitgaande dat je geen 5 flessen neemt op een avond. We kunnen terugkijken op een geslaagde avond, mede door het enthousiasme van de partners.