Tennisregels bij ZTC

Op deze pagina vind je de Tennisregels voor tennis bij ZTC, zoals afhangen van een baan, wat te doen bij slecht weer en als je vraag of een klacht hebt.

Over tennisssen op gravelbanen

ZTC heeft gravelbanen wat betekent dat ZTC in de winterperiode een aantal maanden gesloten is. Dan zijn de gravelbanen door vorst en/of andere winterse weersomstandigheden niet meer bespeelbaar; het is gevaarlijk om op de banen te spelen (uitglijden) en de ondergrond van de banen gaan stuk wanneer er te lang wordt doorgespeeld op de banen (de winterse omstandigheden tast de ondergrond van de banen aan).

Er wordt zo lang als mogelijk doorgespeeld op de banen. In praktijk betekent dat er tot medio halverwege december gespeeld kan worden (er is ook wel eens tot in begin januari doorgespeeld). Zodra de banen volledig gesloten zijn, wordt dit naar alle leden gecommuniceerd. Begin maart worden de banen weer voorzien van vers gravel en geprepareerd voor het nieuwe seizoen. Meestal is de opening van het nieuwe seizoen in de laatste week van maart. Ook hier worden alle leden van op de hoogte gebracht.

Let op: Ten alle tijden mag er niet gespeeld worden op een baan wanneer het net slap hangt of wanneer er geen net hangt!


Reserveren van een baan – afhangen in de KNLTB Club App

Om vrij te kunnen spelen moet je een baan reserveren. Via de KNLTB ClubApp kun je maximaal 48 uur vooruit reserveren; je kunt je medespelers dan selecteren uit de ledenlijst in de KNLTB ClubApp, je medespeler(s) ontvangen daarover een e-mail. 
Via het afhangbord in het clubhuis kan ook een baan gereserveerd worden (afgehangen worden). Dan kun je alleen een baan afhangen voor direct spelen en hiervoor heb je de KNLTB spelerspas(sen) van je medespeler(s) nodig. Je krijgt de eerste vrije baan toegewezen.
LET OP: Wegens de coronaregels, is het verplicht vooraf een baan te reserveren (dus via de KNLTB ClubApp).

Hier vind je instructievideo’s en veelgestelde vragen over de werking van de KNLTB Club App.
Download de KNLTB ClubApp via de App Store of Play Store:


Toegang en verlaten van het park

Je KNLTB-spelerspas geeft je toegang tot het park van ZTC; met je pasje kun je het hek openen.
Wanneer het paviljoen niet open is, kun je deze openen met een toegangscode. Deze toegangscode ontvang je bij je lidmaatschap en kun je als ook opvragen bij het secretariaat: secretariaat@zuilensetennisclub.nl.

Bij verlaten van het park – let alsjeblieft op het volgende wanneer je de laatste op het park bent, of één van de laatsten – loop de volgende routine af:

 • Overleg met de laatsten op het park, wie er afsluit.
 • In de avond: zorg dat alle baanlampen uitgezet worden.
 • Kijk in het paviljoen of alle ramen gesloten zijn – soms staat er bovenin nog eentje open, bijv. in een kleedkamer of bij de bar.
 • Kijk in het paviljoen of alle deuren dicht zijn: van de keuken, de nooddeur naast de bar en de nooddeur in het halletje bij de wc’s.
 • Doe alle lichten in het paviljoen uit.
 • Sluit de deur van het paviljoen goed af: draai de knop rustig eerst helemaal naar rechts en vervolgens helemaal naar links en doe de deur dicht, probeer vervolgens of de deur echt goed dicht is.
 • Bij het verlaten van het park, sluit het toegangshek achter je! Probeer even goed of de toegangspoort ook echt goed dicht is.

De afhangregels die gelden per ZTC lid – ook de jeugd

 • Alleen op de openingstijden van ons park kan er getennist en afgehangen worden: van 08:00-23:00 uur.
  Zorg dat de lichten van de banen uitgezet worden om 23:00 uur want na dat tijdstip kunnen we een boete krijgen als de lichten nog aan staan en er geen ontheffing geldt (bijvoorbeeld vanwege een evenement).
 • 48 uur van te voren kan er worden afgehangen
 • Bij afhangen geldt dat je per keer 45 minuten speeltijd krijgt bij een enkelspel (2 of 3 personen) en 60 minuten bij een dubbelspel (4 personen).
 • Per dag kun je maximaal twee keer afhangen en per week maximaal 14 keer, waarvan maximaal 3 x op maandag t/m vrijdag van 18:00 – 22.00 uur.
 • Tijdens piekuren gelden specifieke regels. Piekuren zijn van maandag t/m vrijdag van 18:00 – 22.00 uur. Tijdens piekuren mag je 1 x afhangen. Per week kun je 3 x afhangen tijdens piekuren.
 • De jeugd kan op maandag t/m vrijdag alleen tot 19:00 uur afhangen en in het weekend de hele dag en avond.
 • Als je speelt en na jou is er niet afgehangen, dan kun je op de baan doorspelen totdat er een volgende persoon komt die de baan heeft gereserveerd.

Lees hier over het draaien van je bardienst of andere diensten en hoe je je inschrijft.


Kleding en andere regels

 • Zorg dat je tennisschoenen draagt wanneer je de banen op gaat anders gaat de baan kapot.
 • Wanneer je klaar bent met tennissen moet de baan worden gesleept met het sleepnet. Dit moet ook naast de baan gebeuren anders gaat er mos langs de baan groeien en wordt de baan groen en glad. Het slepen moet in rondjes gedaan worden. Je begint aan de buitenkant en eindigt middenin.
 • Als je klaar bent met spelen ga door de deur van het hek van de baan waar je speelt, de baan af. Zo stoor je een ander niet en loop je geen risico een bal hard tegen je aan te krijgen. 
 • Laat geen rommel achter op de baan en gedraag je netjes tijdens het spelen.
 • Wil je een keer tennissen met iemand die geen lid is? Dat kan, je mag 3 x  een introducé meenemen. 

Wat moet je doen bij bijzondere weersituaties?

 • Wanneer ’s zomers de banen heel droog en stoffig zijn kunnen de banen extra besproeid worden. Vraag een seniorlid of deze je daarbij kan helpen (de sproei-installatie zit achter slot en grendel).
  Mail voor hulp of instructies naar: baanonderhoud@zuilensetennisclub.nl
 • Wanneer het heel hard heeft geregend kunnen er plassen op de banen komen te staan. Dan kun je niet tennissen. Je moet wachten tot de plassen weg zijn. We hebben een pomp die aangezet kan worden waardoor de plassen snel verdwijnen. Vraag een seniorlid of deze de pomp kan aanzetten (let op: en ook weer uitzetten), de sproei-installatie zit achter slot en grendel.
  Mail voor hulp of instructies naar: baanonderhoud@zuilensetennisclub.nl
 • Je mag NOOIT de plassen met een sleepnet of bezem proberen weg te vegen. De baan gaat daarvan kapot en bij een volgende regenbui duurt het nog langer tot het water is weggelopen.
 • Als het heeft gevroren zijn de banen glad. Wanneer de speellijnen nog goed liggen kun je nog best spelen, maar zodra het gaat dooien en papperig wordt, mag je niet spelen op de banen!
 • Wanneer de lijnen los liggen, ga dan op een andere baan spelen en meld dat de baan stuk is. Mail naar: baanonderhoud@zuilensetennisclub.nl
 • Het kan voorkomen dat er extra onderhoud wordt gedaan aan de banen. Je kunt dan niet op deze baan spelen. Het net van de baan waarop onderhoud gedaan wordt hangt dan slap. Dit is een teken dat je NIET op deze baan mag spelen.

Een klacht of een vraag

Voor vragen of suggesties kun je altijd contact opnemen met het bestuur.
Heb je een klacht? Uiteraard nemen we die serieus en kun je je klacht melden.
Gaat het om een onenigheid met en ander persoon, probeer het eerst met elkaar uit te praten. Kom je er samen niet uit dan kun je contact opnemen met het secretariaat van het bestuur en het bestuur neemt snel contact met je op:  secretariaat@zuilensetennisclub.nl.


Veel tennisplezier!!!


Word ook lid

✔️ Voordelig lidmaatschap – korting voor nieuwe leden
✔️ Geen wachtlijst – direct lekker trainen en tennissen
✔️ Sportief, vertrouwd & informeel sinds 1925

>> Word ook lid en schrijf je in