Clubkampioenschappen 2023

Hoe werkt het op de clubkampioenschappen 2023, hieronder lees je alles.

Het was nogal een ‘uitdaging’ om de planning te maken met een record aantal deelnemers van 161 (121 vorig jaar), maar het is uiteindelijk gelukt zonder spelers te hoeven uitloten. Daarvoor hebben we wel een aantal aanpassingen moeten doen op de oorspronkelijke plannen die je hieronder (onder de poster) terugvindt:

 1. We spelen alle wedstrijden volgens het ‘beslissend punt’-systeem: dat betekent dat er bij de stand 40-40 nog één punt gespeeld wordt om de game te beslissen. In het gemengd dubbelspel moet degene die serveert dat doen naar degene van hetzelfde geslacht bij de tegenstanders: dus man serveert naar man en vrouw naar vrouw. De spelers van het ontvangende team mogen niet van plaats wisselen: hun opstelling bepaalt dus of er vanaf rechts of links geserveerd wordt. In de andere speelsoorten (enkel, HD, DD) kiest de ontvangende partij of er vanaf rechts of links geserveerd wordt. (Er is dus nooit sprake van een stand ‘voordeel’ of ‘nadeel’: daardoor duurt een wedstrijd korter en was er ruimte voor meer wedstrijden.) De regel blijft dat er bij een stand van 1-1 in sets een beslissende super tie break tot 10 punten (met een verschil van 2) gespeeld wordt.
 2. Als er in een categorie gespeeld wordt in één poule, is de poule-winnaar de clubkampioen. (Er is dus niet, zoals in vorige jaren, daarna nog een finale-wedstrijd tussen de nummers 1 en 2 in de poule.)
 3. Als er in een categorie meerdere poules gespeeld worden (te herkennen aan de letter A, B, C of D achter de naam), gaat alleen de winnaar van elke poule door naar het afvalschema om het clubkampioenschap: bij drie of vier poules naar de halve finale(s); bij 2 poules direct naar de finale. De (halve en hele) finale worden later gepland: zo veel mogelijk op zaterdag 2 en zondag 3 september.

We wensen alle deelnemers veel succes en vooral veel speelplezier!

De clubkampioenschappen zijn nadrukkelijk bedoeld voor alle leden. Of je nu al heel wat jaren op de baan staat, of net begonnen bent met tennissen. Strijd tegen clubgenoten voor de club eer. Je speelt tenminste 2 of 3 wedstrijden tegen leden met dezelfde speelsterkte. Nieuw: dit jaar is er ook een aparte categorie voor 50+ waar leeftijdsgenoten tegen elkaar kunnen strijden.

Wat je verder nog moet weten over de Clubkampioenschappen:

 • We spelen van vrijdagavond 25 augustus tot en met zondag 3 september.
 • Je begint altijd in een poule (met, afhankelijk van het aantal inschrijvingen, 3, 4 of soms 5 spelers) en speelt dus in de loop van de week tenminste 2, 3 of soms 4 wedstrijden met elk 2 sets en zo nodig een beslissende tie-break tot de 10. Vanuit iedere poule gaan twee deelnemers door naar de (kruis-)finales tot uiteindelijk de finale om het kampioenschap en de wisselbeker in iedere categorie op zondag 3 september.
 • We spelen in de weekenden de hele dag en door de weeks zo veel mogelijk in de avond, maar bij veel inschrijvingen of slecht weer, mogelijk ook overdag. Kun je op werkdagen niet overdag spelen, dan is dat geen probleem, maar dan moet je bij je inschrijving die tijden wel als verhindering aangeven! Daarnaast kun je ook nog maximaal drie verhinderingen in het voorweekend en op de doordeweekse avonden aangeven.
 • Je kunt inschrijven in speelsterkte 3+4, 5, 6, 7, 8 of 9. Speelsterktes 3 en 4 – bij de dames 3 t/m 5 – zijn gecombineerd, omdat we daarin niet voldoende leden hebben om die elk apart te spelen.
 • Als experiment hebben we in de dubbel en mix dit jaar ook een aparte categorie 50+. Daarvoor kun je inschrijven als jij en je dubbelpartner beiden tenminste 50 jaar oud zijn (of dat in de rest van het kalenderjaar 2023 worden) en maximaal speelsterkte 7 hebben. Hiermee proberen we een aantal oudere leden die afgeschrikt worden door het risico te moeten spelen tegen een veel jongere tegenstander te verleiden om toch mee te doen. Natuurlijk mag je als 50-plusser ook gewoon kiezen voor een niet-leeftijdsgebonden categorie.
 • Je kunt inschrijven in enkel, dubbel en/of mix. Denk er wel aan dat je, als je in meerdere categorieën inschrijft, in de loop van de week veel zult spelen. Overschat jezelf niet en voorkom dat je je eigen dubbelpartner en tegenstanders dupeert als je in de loop van de week moet uitvallen.
 • Bij een dubbel en mix moeten beide partners inschrijven (en hun eigen verhinderingen opgeven.) Vraag dus even na of je partner dat ook echt gedaan heeft.
 • Tijdens het voorweekend (vrijdag 25 t/m zondag 27 augustus) speelt ook de oudere jeugd zijn eigen CK: aanmelding daarvoor loopt via de JeugdCommissie. Onze allerjongste tennissers spelen op woensdagmiddag 30 augustus hun ‘Mini-toernooi’ met na afloop lekkere pannenkoeken.
 • Vrijdagavond 1 september is er feest: meer nieuws daarover volgt.
 • Zondag 3 september rond 13:30 uur kan iedereen meespelen met het kampioenschap ‘Rondje om de baan’ en daarmee de ‘Martin Sloof wisselbeker’ winnen. Zorg er voor dat je daarvoor, ook als je die dag géén finale hoeft te spelen, toch je racket en tennisschoenen bij je hebt.
 • Informatie over het lekkers dat er in de CK-week te eten is volgt binnenkort.
 • Heb je vragen? Mail naar ckc@zuilensetennisclub.nl.